fbpx
A felfázás leggyakrabban a nőket érintő, igen kellemetlen állapot, de ugyanúgy férfiakat is elérhet. Tulajdonképpen ilyen esetekben a húgyhólyag nyálkahártyájának heveny gyulladásáról van szó, és általában külső tényezők miatt alakul ki.

A leggyakoribb ok, amikor hideg hatására meggyengül a szervezet helyi védekező mechanizmusa és a kórokozó baktériumok bejutva a húgyhólyag nyálkahártyájára, ott elszaporodva gyulladást idéznek elő. (Innen ered a felfázás kifejezés, amely a hideg talajon állás, ülés után kialakuló hólyaghurutra utal).

A felfázás kialakulása

De a hólyaghurutot a nőknél gyakran okozhatja nőgyógyászati gyulladás is, amikor a nemi szervek környékéről a rövid húgycsövön keresztül jutnak be a kórokozók a hólyagba. Gyakran strandolás, néha a szexuális élet is okozhat hólyaghurutot és természetesen bizonyos beavatkozások is elősegíthetik kialakulását, de arra fogékony egyéneknél sokszor stressz hatására is kialakulhatnak a felfázás tünetei.

A felfázás tünetei         

A legkínzóbb tünete a heves, szűnni nem akaró vizelési inger, ami igen hamar kimeríti az embert. Jellemző, hogy a vizeletürítés befejeztével azonnal ismét vizelési inger jelentkezik, amit  az okoz, hogy a gyulladt hólyagnyálkahártya alsó és felső része a hólyag kiürülésekor összeér, aminek –az üres hólyag ellenére- vizelési ingert okozó hatása van. Emellett a hólyaghurut gyakran jár véres vizelettel, és alhasi fájdalommal is.

A felfázás, hólyaghurut kezelése

Gyakori vizelési inger, véres vizelet jelentkezésekor fontos, hogy urológushoz forduljunk. Egyrészt a gyulladást okozó baktériumokat ki kell tenyészteni, hogy célzottan lehessen antibiotikummal kezelni, másrészről a véres vizelet egyéb megbetegedés (vesekő, daganat) tünete is lehet. Gyakran szükség van nőgyógyászati vizsgálatra is, mivel a hólyaghurut gyakran csak másodlagos. A felfázás kezelése nagyon fontos, mivel a kezeletlen esetek is néhány napon belül tünetmentessé válhatnak, ám ilyenkor krónikus hólyaghurut alakulhat ki, ami visszatérő felfázásos tünetekkel jelentkezik és sokkal nehezebb a kezelése.

A felfázás megelőzése

Mind a kezelés, mind a megelőzés fontos alappillére a bőséges folyadékfogyasztás. A sok folyadék segít átmosni a hólyagot, így elősegíti a baktériumok kiürülését, illetve segít megelőzni a megtelepedésüket. Fontos a réteges öltözködés, az alulról történő felfázás elkerülése, a hideg talajon cipő, papucs viselése, strandolások során a vizes fürdőruha azonnali szárazra cserélése,valamint a személyes higiéniai szabályok betartása is.  Jól ismert a tőzegáfonya (vörösáfonya) jótékony hatása a hólyaghurut megelőzésében és fontos kiegészítője lehet a kezelésében is, ezért ilyen esetekben javasolt a koncentrált kivonatok fogyasztása.

Kosár

Uropatika - A felfázás leggyakrabban a nőket érintő, igen kellemetlen állapot, de ugyanúgy férfiakat is elérhet. Tulajdonképpen ilyen esetekben a húgyhólyag nyálkahártyájának heveny gyulladásáról van szó, és általában külső tényezők miatt alakul ki.

Lektorált betegtájékoztatás, garantált szolgáltatás, ellenőrzött termékek. Hiteles, naprakész információk vezető szakorvosoktól. Teljes körű, pontos fogalmi útmutatás