fbpx

A férfi meddőség a legtöbb esetben kezelhető, a sokszor reménytelennek tűnő esetben is található megoldás.

Gyógyszerek, étrend-kiegészítők

A meddőség oka lehet a spermiumok megtermékenyítő képességének csökkenése. A megtermékenyítő képesség fokozásában hasznosak lehetnek az antioxidánsok, aminosavak és vitaminok. A mindezeket tartalmazó komplex készítmények használata mára széles körben elterjedt, illetve a meddőség okait kutató és kezelésében részt vevő szakemberek által ajánlott.

Szükség esetén hormonműködést befolyásoló gyógyszereket, gyulladásos problémák fennállásakor antibiotikumokat alkalmaznak. Gyulladásos kórkép esetén célzott antibiotikum kezelés és egyidejűleg a partner kezelése, gyógyítása vezethet eredményhez.

Hormonkezelés

Ritkán lehet indokolt hormonkezelés, a nem indokolt esetekben gyakran károsabb mint amennyire hasznos. A hormonkezelés csak akkor lehet eredményes, ha célzottan, a károsodás szintjének megfelelően valósul meg.

Műtéti eljárások

Hosszabb ideig fennálló here-visszértágulat (alsó végtag visszerességéhez hasonló vénás tágulat a here körül) esetén a nemzőképesség károsodhat; a vénák tágulásával romlik a here vérkeringése, ezáltal a here sejtjeinek az oxigénellátása, illetve a tágult vénákban pangó vér miatt a herét körülvevő szövetek hőmérséklete megnő. A probléma műtéti úton (laparoscopos, vagy microsebészeti megoldással) kezelhető; a tágult vénák lekötéssel, vagy klipekkel kiiktathatók a keringésből. A beavatkozás rövid kórházi befekvés alatt zajlik.

Életmódváltás, rizikó faktorok

Az érszűkület miatt a dohányzás merevedési zavarokat, meddőségi problémákat is okozhat, ezért azok megelőzésében is nagy szerepe van a dohányzásmentes életmódnak.
A rendszeres mozgás jó hatású a férfi nemi hormonok termelődésére, ezáltal a nemzőképesség csökkenést, a férfi hormonhiányos állapot kialakulását is segít megelőzni.
A környezetet szennyező anyagok a levegőből, a táplálkozással a szervezetünkbe bejutva, beépülve, az emberi egészségre, megtermékenyítő képességre káros hatással vannak.
A stressz gyengíti az immunrendszert, amely által betegségek alakulhatnak ki, illetve csökkennek a nemi funkciók is.
A helyes táplálkozáshoz számos táplálék összetevő és azok helyes egyensúlya szükséges. A mai kor férfija számára a tudatosan helyes táplálkozás a rost- és vitamindús, alacsony zsír- és cukortartalmú ételek fogyasztását jelenti. Nem csak a vitaminoknak, hanem bizonyos, az étkezéssel a szervezetbe juttatott ásványi anyagoknak (pl. calcium, magnezium), mikroelemeknek (pl. réz, szelén ) is ismert az emberi sejtek működésében kifejtett jótékony hatása, fontos, hogy az ezeket tartalmazó étrend-kiegészítőket meghatározott adagban, a vegyes, jól összeállított étrend kiegészítéseként alkalmazzuk.