fbpx

A férfi meddőség  sokkal gyakrabban előforduló probléma, mint azt általában gondolják a gyermeket tervező párok. Az esetek mintegy felében a férfinál jelentkező probléma állhat a sikertelen gyermeknemzés hátterében.

A férfi meddőség okai nagyon sokrétűek lehetnek, és sokszor sajnos nem is sikerül pontosan meghatározni a probléma eredetét.

A férfi meddőség okai

Nagyon gyakran a here-visszértágulat, húgyúti gyulladás, ritkábban genetikai elváltozás, fejlődési rendellenesség, hereleszállási zavar, esetleg hormonális, vagy immunológiai eltérés lehetnek a meddőség okai. Sokszor a stresszes életmód, a dohányzás, az elhízás is szerepet játszik abban, hogy csökken a férfiak spermiumszáma és így a megtermékenyítő képessége, valamint az általános állapot romlása, krónikus betegségek is csökkentik a hímivarsejt termelést.

A férfi meddőség kimutatása

A legegyszerűbben spermium analízissel kaphatunk képet az általános férfi megtermékenyítő képességről, melyet urológiai-andrológiai rendeléseken végeznek. Az ondóban (sperma) található hímivarsejtek (spermiumok) számának és mozgásának meghatározása mellett a herék vizsgálata is segít a diagnózis felállításában, szükség esetén pedig számos speciális vizsgálattal (hormonvizsgálat, immunológiai vizsgálat, genetikai vizsgálat, biokémiai tesztek, HBA vizsgálat, stb.) lehet közelebb jutni a férfi meddőség okának meghatározásához.

Bővebben  >>

A férfi meddőség kezelése, megelőzése

Mivel a férfi meddőség kialakulása mögött számos tényező állhat, a kezelése és megelőzése is szerteágazó lehet. Tévhit, hogy a férfi meddőséget – a női meddőséghez hasonlóan – elsődlegesen hormonálisan kell kezelni. Azt az igen kevés esetet leszámítva, ahol a hormonkezelés indokolt , a hormonkezelés inkább káros mint hasznos. Sokkal inkább a kiváltó ok megszüntetése a fontos (pl. a here-visszértágulat műtéti megoldása, gyulladás kezelése, stb.) Egyre inkább elfogadott, hogy a hímivarsejt (spermium) megtermékenyítő képességének fokozásában hasznos az antioxidáns-, aminosav és vitamin terápia. Manapság már komplex készítmények állnak rendelkezésre, melyek tartalmazzák mindazokat a hatóanyagokat, amik szükségesek a férfi meddőség kialakulásának megelőzésében, ill. a terápia kiegészítésében. A megelőzésben nagy szerepe van a stresszmentes életmódnak, a mozgásnak és a káros szenvedélyektől való tartózkodásnak is.

Bővebben >>