fbpx

Mellékhere-gyulladás

Mellékhere-gyulladás akkor alakul ki, amikor a külvilág felől érkező kórokozók a férfi húgyutaiba kerülnek, ahonnan az ondózsinóron át a mellékheréig vándorolhatnak.

Uropatika -

A herezacskó bőrének piros, fénylő volta, a magas láz, illetve a here és mellékhere duzzanata és erős fájdalma az akut (heveny) gyulladás fő tünetei. Kezelése hiányában krónikus(idült) mellékhere-gyulladás alakulhat ki, ami a férfi meddőség okozója is lehet, a gyulladás szövődményeként a mellékhere, sőt az egész here gennyesen beolvadhat, eltályogosodhat.

A mellékhere-gyulladás terápiája során az antibiotikumos kezelés mellett fontos a gyulladáscsökkentők, antioxidánsok alkalmazása, illetve hideg borogatás és a here nyugalomba helyezése. Az elhanyagolt, illetve szövődményes esetekben műtét is szükségessé válhat, ilyenkor a tályogok kitisztítása mellett esetlegesen a mellékhere, vagy a here eltávolítása is szükséges lehet, ezért fontos, hogy már a kezdődő tünetekkel urológus szakorvoshoz forduljunk.

A mellékhere-gyulladás után a tompa fájdalom sokáig fennállhat, sokszor hónapok múlva is vissza-visszatérő heretáji fájdalom jelentkezhet, a mellékhere egy része, vagy egésze sokszor keményebb, csomós tapintatúvá válhat.

Heregyulladás

A here gyulladása a ritka betegségek közé sorolható, elsősorban a felnőttkori vírusos fültőmirigy-gyulladás (mumpsz) szövődményeképpen alakulhat ki, illetve elhanyagolt, kezeletlen mellékhere-gyulladás következménye lehet. A mumpsz eredetű heregyulladás a későbbiekben férfi meddőséget okozhat, ám maga a lezajlott gyermekkori mumpsz – a közhiedelemmel ellentétben – önmagában nem jár meddőséggel.

Mind a here, mind a mellékhere gyulladásos állapotát el kell különíteni a külső erőbehatásra, vagy spontán kialakuló és azonnali műtéti beavatkozást igénylő herecsavarodástól, amely elsősorban fiatal fiúkon jelentkezik, míg here-, mellékhere-gyulladás főleg a felnőttkorban jelentkezhet.