fbpx

Az anyaméhben a herék a magzat hasüregében fejlődnek, ám a születésre már levándorolnak a hasüregből a herezacskóba.

Rejtett heréjűségről beszélünk, ha a here (egyik vagy mindkettő) nem száll le teljesen a herezacskóba, ott nem tapintható. A hasüregben, vagy lágyékhajlatban megrekedt here nem tudja ellátni a funkcióját, mivel a here működéséhez szükséges hőmérséklet csak a herezacskóban biztosított. Sokszor a le nem szállt here idővel elsorvad, máskor érzékeny göbként tapintható marad.

Uropatika - Az anyaméhben a herék a magzat hasüregében fejlődnek, ám a születésre már levándorolnak a hasüregből a herezacskóba.

Jól ismert tény, hogy rosszindulatú daganat kialakulása főként a hasüregben rekedt here esetében gyakoribb. Azonban ekkor problémát okoz a daganat felismerése, amely így jóval nehezebb, mint a herezacskóban jól tapintható herék esetében. Emellett a le nem szállt here későbbiekben hozzájárulhat a megtermékenyítő képesség romlásához is. Ezen okokból kifolyólag tehát kezelésre van szükség, ha a csecsemő 2 éves koráig heréje nem száll le a herezacskójába. A heréket a kisgyermekeknél főleg fürdetés során célszerű megtapintani, és ha nem tapintható a herezacskóban, feltétlenül javasolt urológushoz fordulni.

Kiváltképp kétoldali esetekben a gyógyszeres, injectios terápia is eredményes lehet. Sok esetben azonban az injectios kezelés hatástalan (főleg ha az elakadásnak anatomiai oka van, ami inkább az egyoldali esetekre jellemző). Ilyenkor műtéti beavatkozásra van szükség, amely korrekció során (lehetőség szerint) a herezacskóban kell fixálni az elakadt herét.