fbpx

Varicokele

A herét körülvevő vénás érhálózat kóros kitágulását here-visszértágulatnak nevezzük, amely az esetek nagy részében –anatomiai okokból – a bal oldalon alakul ki. A varicokele a férfi megtermékenyítő képesség romlásának egyik leggyakoribb oka, amely a spermium termelés csökkenésével végső soron akár a here károsodásához is vezethet.

Uropatika -

A here-visszértágulat hímivarsejteket károsító hatásának az az oka, hogy a vénák tágulásával romlik a here vérkeringése, ezáltal a here sejtjeinek az oxigénellátása. Emellett a tágult vénákban pangó vér miatt a herét körülvevő szövetek hőmérséklete megnő, ami szintén károsítja a spermium termelést.

A tágult vénák a herezacskón keresztül tapinthatóak, máskor a here körüli húzó fájdalom léphet fel tünetként, mely főleg erőlködés, hosszú ideig tartó állás, vagy autóvezetés során jelentkezik. A varicokele sokszor tünetmentes, de a megtermékenyítő képesség romlása már ekkor is kimutatható spermium analízissel ill. speciális, az ivarsejtek strukturális és funkcionális állapotát mérő un. HBA vizsgálattal.

A visszértágulat kezelésében a műtéti megoldások váltak be a leginkább, napjainkban úgynevezett laparoscopos megoldással, vagy microsebészeti módszerrel végzik. A nyílt műtét alternatívája rövid kórházi befekvéssel, kis műtéti sebzéssel elvégezhető, melynek során a tágult vénák lekötéssel, vagy klipekkel kiiktathatók a keringésből. A beavatkozás után a tágult vénák helyett már csak ép vénák szállítják a vért, ezért a herék keringése javul, ezáltal a megtermékenyítő képesség is javítható. A műtét eredményességének növelésére a hímivarsejtek érésében hasznos kiegészítők több hónap át tartó alkalmazása is javasolt.


Hydrokele

Here vízsérv akkor alakul ki, ha a herét körülvevő burkok között folyadék szaporodik fel.

A kialakulásának oka sok esetben nem ismert, szerepet játszhat benne a mellékhere gyulladása, vagy sérülése, illetve a herét ért tompa ütés (sokszor sportsérülés).

Uropatika -

A hyrdokele mindkét oldalon előfordulhat, fő tünete a here – akár a mozgást is akadályozó – feszes, fájdalmatlan duzzanata. A tünetek alapján a betegség nehezen különíthető el a daganatoktól, heresérvtől és gyulladásoktól, amelyek ugyancsak here duzzanattal járnak. A kór diagnózisa urológiai vizsgálattal, ultrahangvizsgálattal állítható fel egyértelműen.

A here vízsérv terápiájában a folyadék tűvel való leszívása csak átmeneti megoldást nyújt, mivel a legtöbb esetben a hereburkok újratöltődnek folyadékkal. Nyílt műtéttel viszont a folyadék, ill. a folyadékot tartalmazó hereburok eltávolítható. A műtét eredményei jók, a műtét után rövid időn belül megszűnnek a panaszok.