fbpx

A heredaganat főleg a fiatal felnőttkorban jelentkezik, de előfordul idősebb korban is. A herében tapintott kemény csomó, vagy a here fájdalommentes megnagyobbodása utalhat heretumorra. Néhány esetben a daganat mellnagyobbodással is járhat, ha a daganat nagy mennyiségben termel atípusos nemi hormonokat.

A diagnózis ultrahangvizsgálattal állítható fel pontosan, így kaphatunk képet a tumor jellemzőiről: a méretéről, elhelyezkedéséről. Hasi ultrahang -, illetve CT vizsgálatokkal pedig az esetleges áttétek is megállapíthatóak. Bizonyos hormonok felszaporodása (az un. tumormarkerek)  laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki.

A heredaganat gyanúja esetén műtéti feltárás és a here eltávolítása szükséges. A beavatkozás során a here feltárását, az elváltozás szövettani vizsgálatát végzik, és amennyiben a szövettan igazolja a daganat meglétét, el kell távolítani az adott oldali herét. További műtét, illetve – a szövettani típustól függően – sugárkezelés ill. kemoterápia is szükséges akkor, ha a vizsgálatok nyirokcsomó-, vagy egyéb áttéteket mutattak ki. Heredaganat gyakrabban alakul ki a herezacskón kívül elhelyezkedő herékben. Ebből az okból kifolyólag, amennyiben a herét nem lehet műtéti eljárással lehozni a herezacskóba, azt jobb eltávolítani.

Az egyik oldali here eltávolítása a későbbiekben nincs negatív hatással sem a megtermékenyítő képességre, sem a merevedésre.

A betegség jól gyógyítható, ha időben diagnosztizálják. A heredaganat időben észrevehető a herék önvizsgálatával, ezért javasolt azokat időnként áttapintani, nincs-e olyan csomó, göb, melyek korábban nem voltak észlelhetők.