fbpx

Inkontinencia kezelés

Kovács Andrea vagyok. A Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján dolgoztam 13 évig. Jelenleg magán urológiai és nőgyógyászati szakrendelésen dolgozom. Kriston intim torna trénerként és kismedencei biofeedback trénerként azzal foglalkozom, amiről mások gyakran beszélni is szégyellnek.

Bejelentkezés

A medencefenék, bár nem mindennapi téma, kulcsfontosságú része a testünknek. Sokan nem is gondolnánk, de ez a terület rendkívül fontos az egészségünk szempontjából, mégis kevés figyelmet kap.

A medencefenék olyan izmokból és szalagokból álló komplex terület, amely alátámasztja a hasiszerveket, mint a húgyhólyag, a méh vagy a vastagbél. Ezek az izmok olyan feladatokat látnak el, mint például a vizelet- és székletürítés szabályozása, valamint a szexuális teljesítmény támogatása. Amikor ezek az izmok vagy szalagok meggyengülnek vagy sérülnek, problémák merülhetnek fel.

Munkám során gyakran találkozom izomgyengeség következtében kialakuló különböző kismedencei problémákkal, melyek negatívan befolyásolják az életminőséget szülés után, változó korban, vagy műtétek után:

    • Potencia vesztés,
    • Libidó csökkenés,
    • Szexuális problémák jelentkeznek.
Uropatika - Kovács Andrea vagyok. A Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján dolgoztam 13 évig. Jelenleg magán urológiai és nőgyógyászati szakrendelésen dolgozom. Kriston intim torna trénerként és kismedencei biofeedback trénerként azzal foglalkozom, amiről mások gyakran beszélni is szégyellnek.

Súlyosabb tünetek

^

Stressz-inkontinencia

^

Hüvelyfali gyengeség

^

Szervisüllyedések

^

Széklet-inkontinencia

Méheltávolításnál, vagy radikális prosztatektómia után is megbomlik a medencefenék egyensúlya, mely vizeletürítéssel és székletürítéssel kapcsolatos panaszokat okoz, ami szintén kezelést igényel.

Az évek során szerzett tapasztalataimnak köszönhetően arra törekszem, hogy mind a nőknek, mind a férfiaknak segítséget nyújtsak akár a műtét utáni, szülés utáni gyógyulásban, az életminőségük visszaállításában, valamint a megelőzésben.

Uropatika - Kovács Andrea vagyok. A Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján dolgoztam 13 évig. Jelenleg magán urológiai és nőgyógyászati szakrendelésen dolgozom. Kriston intim torna trénerként és kismedencei biofeedback trénerként azzal foglalkozom, amiről mások gyakran beszélni is szégyellnek.

2018 óta Kriston Intim Torna Trénerként segítek nőknek és férfiaknak kortól függetlenül megtanítani a medencefenéki izmok tornáját és az alhas védő egészségprogramot. 2023-ban elvégeztem a biofeedback, kismedencei betegségek rehabilitációja tréninget, így végre egy újnak számító módszert is oktatok Debrecenben, a biofeedback asszisztált kismedencei gátizomtornát.

Trénerként az előzetes orvosi, proktológiai vizsgálatot követően ultrahang vezérelve, biofeedback állapotfelmérés végezhető, majd az eredményeknek megfelelően személyre szabott tréninget tartok a hozzám forduló nőknek és férfiaknak.

A tréning egyénileg, ultrahang vezérelve, képernyőn teszi láthatóvá és ellenőrizhetővé a helyesen végzett mozgást. Tökéletes visszajelzést ad a gátizmok állapotáról, illetve annak működéséről. A tréning során egy biofeedback eszköz segítségével és a terapeuta irányításával az egyén megérti, hogyan működnek izmai, fokozatosan megtanulja kontrollálni saját testét, irányítani testi funkcióit, szabályozni többek között a vizelettartását. Természetesen ezek után a betanított tornát rendszeresen, önállóan szükséges végezni.

Emellett – szakorvosi háttérrel – rendelkezésre áll a mágnesszékes kezelés is. Ez a terápia további lehetőséget kínál a vizelet inkontinencia, a merevedési zavarok és kismedencei problémák kezelésére. A mágnesterápiás tréningfájdalommentes, nincs semmilyen beavatkozás vagy mellékhatás. Kényelmes megoldás a páciens részére.

A biofeedback tréninget a medencefenék tornájával és a mágnesszékes kezeléssel kombinálva, kiváló eredmények érhetők el a nők és férfiak vizelet kontinenciájának helyreállításában kismedencei műtétek, valamint szülés után. A gyenge medencefenéki izmok megerősítésével pedig pozitív hatást gyakorolhatunk a szexuális életre is.

A rendszeresség és a kitartás kulcsfontosságú tényező. Napi 20 perc és körülbelül 4-6 hét után a legtöbb páciens már észlel javulást a tünetekben, de a nagyobb mértékű, tartós javuláshoz akár hosszabb időre is szükség lehet.

Fontosnak tartom a medencefenék izmok erősítését abban az esetben is, ha nincs semmilyen intim tünet, de szeretnénk megelőzni ezeket a problémákat. A kor előrehaladtával, a szülések számával, az elhízással, a hormonális változásokkal gyengülhet a szerveket alátámasztó izomzat ugyanúgy, mint más látható izmok. Nem csak az alátámasztás, de a zárófunkciók is gyengülhetnek, ha nem törődünk ezekkel a láthatatlan izmokkal. További hajlamosító tényezők a gyakori székrekedés miatti hasprés, a krónikus köhögés, az állandó emelgetés, a fizikai munka és bizonyos sportok is. Ne gondoljuk, hogy esetünkben máshogyan lesz és mi kivételek vagyunk. A folyamat már jóval a tünet jelentkezése előtt elindul, a kor előrehaladtával pedig csak fokozódik és a probléma csak később jelentkezik. Előzze meg! A változás, a javulás jelentősen javítja a páciens önértékelését, a fokozott önbecsülés pedig további motivációt eredményez.

Uropatika - Kovács Andrea vagyok. A Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján dolgoztam 13 évig. Jelenleg magán urológiai és nőgyógyászati szakrendelésen dolgozom. Kriston intim torna trénerként és kismedencei biofeedback trénerként azzal foglalkozom, amiről mások gyakran beszélni is szégyellnek.

Rendelőnk

A kezelést végzi: Kovács Andrea

Bajcsy- corner 1. 8 a Tisza istván körút és Bajcsy Zs utca sarok, 37-es kapucsengő, IV/37.

Telefon

(30) 690 4414

Nyitvatartás

H-P: 8:00 - 18:00

Vizsgálat

Szakmai ajánlás
Dr. Kopa Zsolt Ph.D., egyetemi docens, andrológus és urológus szakorvos cikke a férfi meddőség kezelésének reményteljes, új módszeréről itt »!
Urolexikon

Az egyedülálló fogalomtárban urológus szakorvosok által lektorált tájékoztató leírások találhatóak. A meghatározások közérthető formában nyújtanak segítséget, útmutatást az urológiai témakörben érdeklődő, tájékozódni vágyók számára.
Tovább a kifejezésekhez »

A fogalomtárban található információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot és diagnózist, kezelési irányelveket. Panaszai esetén keresse fel kezelőorvosát!

Uropatika tesztek
Ön hajlamos lehet a vesekövességre?

Rövid tesztünk kitöltésével tudja meg, hogy Ön hajlamos-e a vesekőre!

Facebook