fbpx

A kutatók megnézték a térfogatot, a spermium-koncentrációt, valamint a spermiumok mozgásképességét, de jelentős eltérést egyiknél sem találtak.

Egy izraeli vizsgálatot követően amerikai kutatók is megnézték, hogyan hatnak (vagy nem hatnak) az ondóra az mRNS-típusú oltások. Utóbbiakhoz sorolható a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinája.

A témában készült újabb vizsgálatról Dobson Szabolcs gyógyszer-engedélyeztetési szakértő oszott meg részleteket a szakirodalmi tallózóként működő Facebook-csoportban. Az eredményeket a Journal of the American Medical Association (JAMA) tudományos folyóiratban összegezték.

A kutatást a Miami Egyetem szervezte, 45, 18–50 éves (az átlagéletkor 28 év volt) önkéntes részvételével. A kiindulási időpontban, majd a követési időszakban vett ondómintáknál vizsgálták a térfogatot, a spermium-koncentrációt, a spermiumok mozgásképességét és a összes mozgásképes spermiumszámot.

A résztvevők két oltást kaptak, és tavaly december 17-e, illetve idén január 12-e között léptek be a vizsgálatba. A második mintájukat a második vakcina beadása után 70–86 nappal (középértékben 75 nappal) adták le. A vizsgálat idén április 24-én ért véget. A résztvevők közül 21-en (46,7%) Pfizer-, 24-en (53,3%) Moderna-vakcinát kaptak.

vizsgálat pedig

egyik ondóminta esetében sem mutatott statisztikailag jelentős eltérést az oltások után.

A már említett izraeli kutatás esetében is hasonló eredmény született: a szakemberek szerint a Pfizer-féle vakcina nem gyakorol káros hatást a hímivarsejtek minőségi mutatóira.

Forrás: HVG