fbpx

A prosztata egy elég titokzatos szerv, szinte mindenki hallott róla, de a legtöbb ember nem tudja, hogy pontosan hol helyezkedik el és milyen célt szolgál.

A prosztata középkorú férfiaknál gesztenyényi mirigyes szerv, ami a  húgyhólyag alatt helyezkedik el és keresztül  megy rajta húgycső. Hátsó felszínéhez közel találhatók az ondóvezetékek és ondóhólyagok, valamit szintén hátsó felszínéhez közel fut a végbél. A prosztata a hímivarsejtek mozgásához szükséges váladékot termeli, valamint a benne lévő simaizomsejtek összehúzódása révén segíti az ondóváladék kilövellését.

A prosztata a kor előrehaladtával megnagyobbodik, és a húgycsövet összenyomva vizelési panaszokat okozhat.

A prosztata megnagyobbodása

A prosztata megnagyobbodása lehet jóindulatú, korral együtt járó elváltozás, ám  rosszindulatú prosztata daganat is előfordulhat. Mivel a rosszindulatú daganat is főleg az 50 év feletti férfi korosztályt érinti, érdemes évenkénti urológiai szűrővizsgálaton részt venni, ahol egyszerűen kizárható a rosszindulatú elváltozás.

A prosztata megnagyobbodás tünetei

A vizelet útjának szűkítése révén a prosztata megnagyobbodás esetén a vizelet vékonyabb sugárban ürül, a vizelés végén vizeletcsepegés alakulhat ki, súlyos esetben pedig akár a vizelet elzáródása is előfordulhat. Mivel a megnagyobbodott prosztata nyomja a húgycsövet, sokszor gyakori vizelési ingerek jelentkeznek, jellemző, hogy a vizelési inger jelentkezése esetén a vizeletet nagyon nehéz tartani, (un. „parancsoló vizelési inger”), illetve éjszaka is többször fel kell kelni vizelni.

 A prosztata megnagyobbodás kezelése

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelése súlyosabb esetben lehet sebészi, – amikor a húgycsövön keresztül a bedomborodó részt távolítják el -, enyhébb esetben pedig gyógyszeres, amikor a simaizmokat ellazító és a prosztata méretét csökkentő szerek, gyógynövénykivonatok alkalmazásával érhető el a tünetmentesség.