fbpx

A vesekövesség kialakulása során a vizeletből a benne lévő oldott anyagok apró kristályok formájában kicsapódnak, melyek aztán összetömörülve, egymásra rakódva végül kővé állnak össze.

Mindez amiatt alakulhat ki, mert a vizeletben lévő oldott anyagok és a folyadék egyensúlya felborul. Ennek hátterében állhat folyadékhiány, a vesék keringésének átmeneti, vagy tartós zavara, vagy genetikai hajlam, illetve stressz is.

A vesekövesség tünetei

A vesekövesség az emberek mintegy 10 %- ában kimutatható, ám sokszor sokáig tünetmentes formában rejtve marad, mivel a vesék kelyheiben un. „nyugvókőként” nem okoz elakadást a vizelet elvezetése során.

A vesekő tünetek akkor jelentkeznek, ha a vesekő kimozdul és a vizeletelfolyás útját állva a megnövekedett mennyiségű folyadék feszíteni kezdi a vese rugalmatlan tokját. Ez szinte elviselhetetlen fájdalmat tud okozni, ami hirtelen, villámcsapásként alakul ki és sokszor csak kábító fájdalomcsillapító adására múlik.

A vesekő tünetei elsősorban heves vesegörcs, e mellett a vesék beidegzésének anatómiai okai miatt sokszor hányingert, hányást is okoz. A vesevezeték alsó szakaszán elakadt kövek pedig combba sugárzó fájdalmat, heves vizelési ingert okozhatnak.

A vesekő kezelése

A kisebb vesekövek spontán is távozhatnak, ekkor csak görcsoldók és fájdalomcsillapítók adására van szükség, a nagyobb, jellemzően 4 mm feletti méretű kövek azonban már gyakran elakadnak a vesevezetékben, ezért az ilyen- és ennél nagyobb méretű köveket el kell távolítani. A vesekő műtéti eltávolítása történhet endoszkópos, vagy –manapság már nagyon ritkán –nyílt műtéttel.

A testen kívüli lökéshullám (un. ESWL ) kezelés során műtét nélkül, a vesékre fókuszált  energiahullámokkal törik szét a követ olyan apró darabokra, amelyek már spontán is ki tudnak ürülni.

A vesekő megelőzése

A vesekő megelőzésében alapvető a veséken átáramló folyadékmennyiség növelése. Ennek alapja a bőséges folyadékfogyasztás. Emellett fontos, hogy a kialakult vesekő összetétele alapján az étrendben olyan változtatásokat eszközöljünk, amelyek során csökkenthetjük a vesekő alapját képező kristályok mennyiségét. A leggyakoribb a Ca-oxalát vesekő (kálcium-oxalát), illetve a húgysavkő.

A megelőzésben érdemes urológus szakorvos tanácsát kikérni, hiszen a kövek összetétele más és más lehet, ezért nem mindegy, hogyan állítjuk össze étrendünket.

A legtöbb vesekő kialakulásának megelőzésében a  magnézium és B6 vitamin tartalmú étrend is segíthet, valamint ugyancsak fontos, hogy a már kialakult kristályok minél kisebb méretben elhagyják a vesét. A vesekő eltávolítás és a vesekő oldása vízhajtó hatású gyógynövénykivonatok használatával elősegíthető.